Zdravlje 06. svibnja 2024.

5 znakova da vaša koža dobro stari

Foto: instagram/alyssacdavis Ako je vaša koža većinu vremena glatka, možete pretpostaviti da vaša koža dobro stari.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pjege od sunca, duboke bore i suha koža samo su neki od izdajničkih znakova da vaša koža stari. Ako pušite ili ste tijekom godina često zanemarivali nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom, ti bi znakovi mogli biti još više vidljivi. No, koji znakovi ukazuju da vaša koža dobro stari?

Proces starenja može izgledati različito od osobe do osobe, a mogu postojati i određeni znakovi da ste tijekom života dobro brinuli o svom tijelu. Dermatologinja Hadley King za HuffPost kaže da određeni čimbenici načina života poput rasporeda spavanja, rutine vježbanja i stresa također doprinose starenju kože. Evo kojih pet znakova ukazuje da vaša koža zapravo dobro stari. 

Koža brzo zacjeljuje od ozljeda

"Ako vaša koža zacijeli od otvorene posjekotine u roku od tjedan dana ili dva, to znači da vaša prehrana ima dovoljno proteina koji su bitni za zacjeljivanje rana, ili da imate zdrav imunološki sustav ili možda dobre gene," objasnila je dermatologinja dr. Lauren Moy. Ako se radi o ozbiljnijoj rani, ona bi trebala zacijeliti u roku od četiri do šest tjedana, prema National Library of Medicine .

Kako onda znati da li vaša rana dobro zacjeljuje? Ako ste se posjekli, vaše tijelo u fazi oporavka stvara krastu kako bi se na taj način obnovio ozlijeđeni dio kože. To štiti vašu ranu, dopuštajući koži ispod nje da zacijeli. Znat ćete da je posjekotina zacijelila kada vaša koža blijedi od ružičaste do nijanse bliže tonu vaše kože, a rana omekša i izravna se.

Nekoliko je čimbenika koje treba uzeti u obzir kada se radi o zacjeljivanju kože od ozljeda, osobito kako starite. Dva posebno važna su vlažnost kože i prehrana. Wound Care Inc. izvještava da je vlažnost kože izuzetno bitna za zacjeljivanje rana. Kada je koža suha, veća je opasnost od kožnih lezija, infekcija i zadebljanja — što će sve usporiti brzinu zacjeljivanja rana.

Kada tijelo nije opskrbljeno hranjivim tvarima za oporavak i rast stanica, rana će zacijeliti sporije. Budući da vaše tijelo koristi proteine ​​za izgradnju i obnavljanje kože, visokoproteinska dijeta može pomoći da koža dobro zacijeli. Ovo je nešto što treba imati na umu kako starite, budući da će vašoj koži trebati više vremena da zacijeli.  

silikonski flasteri bore Možda te zanima... Silikonski flasteri: Brišu li bore i kako se koriste? Zdravlje

Još uvijek imate bucmaste obraze ili volumen na licu

Ako vaše lice zadržava svoj volumen ili masnoću kako starite, to je vrlo dobar znak. King kaže da su čimbenici koji uvelike utječu na volumen vašeg lica izlaganje suncu i drugi vanjski čimbenici starenja, koji mogu ubrzati gubitak zdravih elastinskih vlakana u vašoj koži, povećavajući opuštenost i smanjujući elastičnost.

"Kolagen koži daje snagu i strukturu", dodala je King. Dakle, kada je vaš volumen lica u dobroj formi, vaša koža ima zdrav kolagen i elastičnost. Ove komponente doprinose mladolikom izgledu kože i sporom starenju.

Možda te zanima... Seks pozitivno utječe na ljepotu, čak ubrzava i zacjeljivanje ožiljaka od akni Psiha i seks

Nijansa vaše kože se minimalno promijenila

Moy kaže da ako imate minimalno sunčanih pjega - onih ravnih, svjetlosmeđih mrlja na licu - to znači da je tijekom vašeg života kumulativno izlaganje suncu bilo minimalno i da ste dobro zaštitili svoju kožu.

Opće je poznato da sunce jednostavno nije dobro za vašu kožu. "Svakodnevno oprezno ponašanje prema suncu jedna je od najvažnijih stvari koje možemo učiniti kako bismo pomogli našoj koži da dobro stari", objasnila je King. Dakle, ako ne koristite zaštitu od sunca dok ste vani, veća je opasnost od neujednačene boje kože. “Veliki dio štete od sunca koja se nakuplja u našoj koži rezultat je svakodnevnog slučajnog izlaganja suncu”, dodala je.

Međutim, ako je vaša koža ujednačena i zapravo nema promjene boje, to je znak da vaša koža stari na idealan i zdrav način. "S vremenom, kronično izlaganje suncu može povećati tamne mrlje, crvenilo i žućkastu promjenu boje na koži", rekla je King.

Drugi uzrok diskoloracije je plava svjetlost s ekrana telefona, TV-a i drugih uređaja. "U posljednje vrijeme provodimo puno vremena pred ekranima i naučili smo da plavo svjetlo ne samo da može utjecati na naš san i štetiti našim očima, već može uzrokovati promjenu boje i starenje kože", objasnila je King.

Možete poduzeti mjere opreza korištenjem posebnih proizvoda koji štite vašu kožu od učinaka plave svjetlosti i drugih stresnih faktora iz okoliša. 

Možda te zanima... Kućni pripravak na bazi kave protiv tamnih podočnjaka i otečenosti Zdravlje

Nikad niste pušili

Ako ste se tijekom života suzdržavali od pušenja, svojoj ste koži dali priliku da pravilno i zdravo stari. “Pušenje povećava fine linije i bore te dovodi do suše kože ali i do mnogih drugih ozbiljnijih komplikacija”, objasnila je Moy.

Rezultat pušenja mogu biti i loše dugoročne posljedice na koži poput neujednačene pigmentacije, gubitka elastičnosti i dubokih bora na licu. Neki kratkoročni učinci pušenja mogu uključivati ​​žutilo prstiju i noktiju te promjenu boje zuba, zbog čega možete izgledati puno starije nego što jeste. American Osteopathic College of Dermatology kaže: "Uobičajeno je da koža 40-godišnjeg teškog pušača nalikuje koži 70-godišnjeg nepušača".

Možda te zanima... Zašto generacija Z izgleda starije od milenijalaca? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.